10 نکته مهم در انتخاب و خرید تجهیزات غواصی
1- بهترین تولیدکننده، وجود ندارد
بیشک تولیدکنندگان خوب و معروفی در جهان وجود دارند، ولی مطلقا تمامی تولیدات یک کمپانی خوب نیستند. بهتر است تحقیق و بررسی کنید و هرکدام از تجهیزات خود را با توجه به تخصص و تجربه تولیدکننده انتخاب نمایید. اگرچه داشتن تجهیزات ست و دارای مارک یکسان خوشایند است ولی مطمئن باشید هیچ کمپانی را نمیتوانید پیدا کنید که تمامی تولیداتش در بهترین کیفیت موجود ارائه شود.
اگر توانایی صرف هزینه بالا را بدون دلواپسی دارید، فکر نکنید که باکیفیتترین تجهیزات موجود در بازار را خریدهاید. مطمئن باشید که شما از نحوه قیمتگذاری کمپانیها و نمایندگیهای آنان در کشورهای مختلف جهان بخصوص پس از تبدیل ارزها اطلاع ندارید. برای اطمینان از قیمت واقعی میتوانید قیمت محصول را با قیمتهای جهانی آن در فروشگاه های آنلاین بینالمللی مقایسه کنید.
اکثر تولیدکنندگان تجهیزات غواصی گارانتی و خدمات پس از فروش را ارائه مینمایند. نمایندههای رسمی فروش در هر کشور اگر خدمات گارانتی را هم ارائه نکنند، حداقل خدمات پس از فروش و تامین قطعات را برعهده خواهند گرفت. علاوه بر این به دلیل رابطه مستقیم با تولیدکننده قیمتهای مناسبتری را ارائه خواهند کرد.
در طول مدت دوره آموزشی و پس از آن به اندازه کافی با تجهیزات و عملکردهای آنها آشنا می شوید و به شما قول میدهم در طول این مدت دیدگاه شما نسبت به خرید و انتخاب تجهیزات متحول خواهد شد. پس توصیه میشود به هیچ وجه قبل از آشنائی وشناخت با غواصی اقدام به خرید تجهیزات غواصی نکنید. بهترین گزینه ها برای دریافت مشاوره مربی و یا افراد باسابقه ای هستند که با تجهیزات آشنائی کامل دارند . اگرچه باید مطمئن شوید که این افراد دیدگاه متعصبانه ای به یک برند خاص نداشته باشند.
به شخصه اگر توانائی مالی داشته باشم از خرید یک اتومبیل فراری خوشحال خواهم شد ولی ترجیح می دهم در زمان انتخاب به توانائی های مالی خود نیز فکر کنم. مطمئنا تجهیزاتی با عملکرد های خیلی بالا وجود دارند ولی همیشه متخصصان برای معرفی یک محصول خوب و شایسته عملکرد را به همراه قیمت آن در نظر می گیرند.
در مورد نوع غواصی و روشهای آن که قرار است در آینده انجام دهید فکر کنید. مثال اگر قصد انجام غواصیهای تکنیکال را دارید هر وسیله شناور کننده ای برای شما مناسب نخواهد بود. قبل از انتخاب و خرید حتما در مورد برنامه های آینده خود در مورد آموزش و یا کسب تجربه فکر کنید تا تصمیم بهتری را بگیرید . تصمیم بگیرید که مسیر راه آینده شما در غواصی به کجا ختم خواهد شد. همه می دانیم که تجهیزات غواصی ارزان قیمت نیستند و عوض کردن آنها مستلزم هزینه ای مجدد است پس در انتخاب آنها هم راستا با روش غواصی و برنامه هایتان فکر کنید.
بر خلاف توصیه بسیاری از متخصصان در مورد انتخاب بر اساس کیفیت توصیه می کنم اولین مرحله انتخاب را با طراحی و رنگ تجهیزات شروع کنید و پس از انتخاب چندین گزینه مورد پسند کیفیت آنها را نیز بررسی کنید. به فکر عکسهائی که در زیر آب از خود خواهید گرفت باشید و طرح و یا رنگ ماسکی که علاقه ای به آن ندارید را در نظر بگیرید. تنها راه چاره در این مواقع هزینه مجدد و خرید ماسک جدید خواهد بود. به شخصه افراد زیادی را می شناسم که بعد از چندین غوص از مدل و یا رنگ تجهیزات خود راضی نبوده و این موضوع لذت غواصی را برایشان کم
می کند.
برخی افراد فکر میکنند هر چیزی که برای غواصی ساخته می شود باید داشته باشند . طبق استانداردهای بین المللی و موارد ایمنی و یا آموزشی و روش غواصی، شما باید برای مورد نیاز بودن و یا نبودن تجهیزاتی خاص تصمیم بگیرید . اگر فکر می کنید وسیله ای کاربردی برای شما ندارد پول خود را برای خرید وسیله ای ضروری تر هزینه کنید.
در بسیاری مواقع غواصان به فکر تعویض تجهیزات خود بوده و یا همانگونه که در بالا توضیح داده شد از انتخاب تجهیزات خود راضی نبوده و میخواهند آنها را بفروشند . انتخاب تجهیزات دست دوم کاری با درجه ریسک بالاست . برای این کار حتما از یک شخص با تجربه کمک بگیرید و یا حتی در صورت امکان یکبار آن را امتحان کنید . روش نگهداری تجهیزات توسط صاحب اولیه آنها بسیار مهم است و قبل از تصمیم گیری حتما از تمامی موارد مربوط به سلامت و عملکرد درست آنها اطمینان حاصل نمائید.
******************************************************************************************************************************************************************************
تجهیزات غواصی
تجهیزات غواصی تقریبا زیاد هستند و به این سادگیها نمیتوان به زیر آب رفت. در این مطلب تجهیزات غواصی را به طور کامل معرفی میکنیم.
1- لباس غواصی
لباس غواصی نوعی پوشش مخصوص است که از بدن غواصان در برابر آلودگیهای شیمیایی، بعضی از حیوانات خطرناک دریایی و موانع و صخرههای زیرآبی محافظت نموده و به هنگام غواصی در آبهای سرد، مانع از تماس مستقیم آب با بدن غواصان میشود.
لباسهای غواصی به دو دسته عمده زیر تقسیم میشوند:
1) وت سوت (لباس اسفنجی)
2) فراگ سوت (لباس لاستیکی)
* جنس وت سوت از اسفنج فشرده (نئوپرین) است و طراحی و دوخت آن به گونهای است که پس از پوشیدن کاملا به بدن میچسبد و بدینترتیب موجب محبوس شدن لایه نازکی از آب، روی پوست بدن غواص شده که به تدریج با حرارت بدن وی گرم میشود.
لباسهای اسفنجی به ضخامتهای مختلفی موجود هستند. هرچقدر ضخامت لباس بیشتر باشد، عایقبندی آن بهتر؛ ولی دامنه فعالیت غواصان محدودتر میشود.
در انجام فعالیتهای غواصی انتخاب اندازه لباس بسیار حائز اهمیت است. چرا که لباسهای نامتناسب موجب ایجاد ناراحتی و محدود نمودن فعالیت غواصان میشود.
* نوع دیگری از لباسهای غواصی، فراگسوت یا لباس خشک است که به تنهایی حفاظ گرمایی ندارد. به هنگام استفاده از اینگونه لباسها، همواره یک زیرپوش پشمی گرم، به عنوان عایق در زیر آن پوشیده میشود. این لباسها از جنس لاستیک و به صورت یکسره تهیه و به منظور سهولت در پوشیدن و درآوردن، در قسمتی از آن یک نوع زیپ ضدنفوذ آب نصب میشود.
2- فینها
یکی از بخشهای مفید و کاربردی تجهیزات غواصی، فینها هستند که به غواص کمک میکنند در زیر آب راحتتر و سریعتر حرکت کند.
فینهایی که در دسترس هستند از نظر درازا، سایز و مدل متنوع هستند از انواع فینها میتوان فینهای کفشی و یا فینهای بندی را نام برد. کارشناسان، فینها را متناسب با طبیعت انتخاب میکنند.
فینهای کفشی برای سواحل شنی که خطر جراحت پاها بر اثر صخرهها کمتر است، بیشتر استفاده میشوند. همچنین فینهای بندی که شما میتوانید به همراهشان چکمه بپوشید، بیشتر برای آبهای سرد و نیز جلوگیری از صدمه دیدن پاها بر اثر صخرهها کارایی دارند. برای اسنوکرلینگ، فینهایی که تیغه درازتر و باریکتری دارند قابل استفاده هستند.
3- ماسک
برای داشتن وضوح و قابلیت دید بیشتر در زیر آب باید از ماسک استفاده کرد. با پوشیدن ماسک، یک فضای هوایی ما بین چشمان غواص و آب ایجاد میشود. بنابراین میتوان بر اشیا به طور کاملا مناسبی فکوس (تمرکز) کرد و آنها را به وضوح دید. یک ماسک عبارت است از عدسیها که از یک شیشه ایمنی، سبک و فشرده ساخته شده است.
این وسیله باید به طور کاملا مناسبی از صورت محافظت کند به این منظور که از ورود آب به درون ماسک جلوگیری میکند. این وسیله معمولا باید فضای راحتی برای بینی داشته باشد و برجستگیهای انعطافپذیری برای جبران شکل و حالت بینی داشته باشد. صفحه صورت که از ماده جامدی که هم عدسی را نگه میدارد و هم بخشی از نوار دور سر را، ساخته شده که میتواند تنظیم شود.
نوار لاستیکی دور سر از جنس بدنه است که با قابلیت تنظیم شدن به شما اجازه میدهد فشار را تنظیم کنید و بنابراین محل ماسک روی صورت را تصحیح کنید.
برای انتخاب ماسک باید آن را در مکان صحیح روی صورت، بدون استفاده از نوار دور سر بگذاریم، در حین تنفس سبک با بینی، مکش ایجاد شده سبب میشود که ماسک به خوبی به صورت بچسبد. ماسکهای مختلف مطابق فعالیتهای مختلف به کار برده میشوند. آنهایی که حجم کوچکتری دارند معمولا برای اسنورکلینگ (شنا در سطح و دیدن زیر آب) استفاده میشوند زیرا که آنها مقدار کمی از هوا را در مانور موازنه نیاز دارند. در اسکوبا (فرو رفتن کامل غواص در آب) میتوان از یک ماسک با یک زاویه دید وسیع و بزرگ استفاده کرد.
اینکه از سیلیکون استفاده شود یا از لاستیک به اندازهای که خود فعالیت اجرای کار اهمیت دارد، مهم نیست؛ اما لاستیک چون در معرض نور خورشید و شوری آب قرار میگیرد دوام طولانی ندارد. موادی که توسط کارخانهها برای مهر زدن بر روی اجزای ماسکها استفاده میشود به صورت لایه نازکی از چربی برروی عینک باقی میماند که تاری چشم را بالا میبرد. توصیه میشود شیشههای ماسک نو را با خمیر دندان پاک کنید.
4- ابزار شناورکننده BCD
(BUOYANCY CONTROL DEVICES)
از نظر لغوی به هرگونه ابزاری که بتواند شناوری یک شخص را بر روی سطح آب ایجاد نماید ابزار شناورکننده میگویند. جلیقههای نجات معمولی، جلیقههای بادشونده مخصوص اسنورکلینگ و دیگر تجهیزات از این قبیل نوعی ابزار شناورکننده هستند.
این وسیله همانند لاک لاکپشت یا بدنه زیردریایی عمل کرده و به وسیله حجم هوای درون آن به هنگام غواصی شما را شناور میسازد. همچنین این وسیله تجهیزات شما نظیر تانک را به روی خود حمل میکند. شما بهوسیله باد کردن این وسیله میتوانید به اندازه مورد نیاز از عمق خود بکاهید یا با خالی کردن هوای درون آن عمق بگیرید. BCD دارای سوپاپهایی است که توسط آنها شما میتوانید هوای اضافی را تخلیه کنید. همچنین BCD به وسیله شلنگ رابط هوای کمفشار به رگلاتور مرتبط میشود که توسط آن یا به صورت دهانی باد میشود توجه داشته باشید که کلیه تجهیزات خود را پس از هربار استفاده، با آب شیرین بشویید.
بیسیدیهای غواصی از اواسط سال 1960 میلادی به بازار ارائه شده و توسط برخی از غواصان مورد استفاده قرار میگرفت، ولی در اواسط سال 1970 میلادی استفاده از آنها برای غواصی تفریحی اجباری شد.
بیسیدیهای پیشرفته 3 عملکرد ویژه دارند:
- ایجاد شناوری بر روی سطح آب به منظور استراحت یا شنا
- برای تنظیم شناوری زیر آب و در خلال غواصی
- برای اتصال و نگهداری سیستم اسکوبا و سیلندر غواصی در یک مجموعه واحد
بیسیدیها را از نظر شکل و ساختار به انواع زیر تقسیمبندی میشوند:
Front Mounted ( vest ) BCDs
این نوع از بیسیدیها تقریبا منسوخ شدهاند و به سختی میتوان آنها را پیدا کرد، ولی در حقیقت ابتداییترین نوع بیسیدی برای غواصی بودهاند. کاربردهای اولیه آنها جهت شناور ماندن در سطح آب بوده است. برای استفاده از این نوع از بیسیدیها نیاز بود تا یک جلیقه پشتی برای نگهداری و به تن کردن سیلندر غواصی استفاده شود. یکی از کاربردهای اصلی آنها استفاده توسط اسنورکلرها بوده و به وسیله پر کردن آنها با دهان میتوانند در سطح آب شناور شده و انرژی کمتری را صرف کنند.
Back Mounted BCDs
آنها اولین نوع از بیسیدی بوده که تمامی اجزاء سیستم اسکوبا را در کنار هم و در یک مجموعه واحد قرار میدادند.
Advanced Design Jacket BCDs
اولین نوع با مدل جلیقهای که به بازار آمد تا تعادل بیشتری را برای غواصان در زمان غواصی و به خصوص روی سطح آب ایجاد کنند.
نگهداری مناسب از بیسیدی
- در هنگام حملونقل بیسیدی را در مکان امنی قرار دهید تا بر اثر ضربه یا تماس شدید صدمهای به آن وارد نشود.
- سعی کنید در صورت امکان قبل از غواصی بیسیدی خود را به سیلندر بسته و تجهیزات را آماده کنید و از بستن تمامی تجهیزات در ساحل و یا مرکز غواصی و حمل آنها با قایق خودداری کنید.
- هرگز پس از بستن کلیه تجهیزات بیسیدی را به همراه سیلندری که ایستاده است، رها نکنید و سیلندر و بیسیدی را بخوابانید.
- پر بودن بیسیدی از هوا و در زمان جابهجایی احتمال صدمه دیدن آن را زیاد میکند، پس تلاش کنید در زمان جابهجا کردن آن هوای داخل آن را بهطور کامل تخلیه کنید.
- در زمان غواصی و بهخصوص در فعالیتهای محیطزیستی در زیر آب هیچگونه جسمی را در جیب بیسیدی قرار ندهید و در صورت جابهجا کردن اجسام تیز مراقب بیسیدی خود باشید.
- پس از غواصی بیسیدی را به طور کامل در داخل یک مخزن پر از آب شیرین ولرم شناور کرده و به وسیله یک وزنه آن را در کف مخزن ثابت کنید و با فشار دادن دکمه خالیکننده هوا آب را به داخل آن هدایت کنید.
- پس از تخلیه کامل بیسیدی را در همان حالت آویزان و با دهان پر کنید تا کیسههای هوایی آن پر شود. این کار از چسبیدن لایههای داخلی کیسهها جلوگیری کرده و اجازه میدهد تا تمامی قطرات آب داخل کیسهها به طرف پایین هدایت شده و تخلیه باقیمانده آب راحتتر شود. پس از چند ساعت مجددا با فشار دادن دکمه خالیکننده باقیمانده آب را تخلیه کرده و با دهان آن را پر کنید.
- بیسیدی را هرگز برای خشک شدن در زیر نور مستقیم آفتاب قرار ندهید.
- پس از خشک شدن کامل بیسیدی را مقداری از هوا پر و در محلی امن نگهداری کنید. پر کردن مقداری از هوا از چسبندگی لایههای داخلی و صدمه دیدن آنها در درازمدت جلوگیری میکند.
5- اسنورکلر (Snorkeler)
این وسیله به شما اجازه میدهد که در سطح آب و در حالیکه سرتان زیر آب است به سمت کف دریا نگاه میکنید، تنفس کنید. اسنورکلر از دو قسمت تشکیل شده است. بخش دهانی و لوله. بخش دهانی از یک ماده نرم ساخته شده است و شکل آن کاملا قالب اندازه دهان است؛ بنابراین میتواند به راحتی طوری قرار بگیرد که از ورود هرگونه آب به داخل جلوگیری کند. لوله از ماده سخت یا نیمهسخت ساخته شده و بدون شکستگی خم میشود. داخل لوله باید یک خمیدگی کوچک داشته باشد که از جمع شدن آب در آن جلوگیری کند و جریان هوا را به طور پیوسته حفظ کند.
به منظور پیدا کردن غواص، توصیه میشود قسمت انتهایی لوله که از آب بیرون آمده است را رنگ بزنید. اسنورکلر دارای کلیپ کوچکی است، که به وسیله آن میتوان بند ماسک را نگه داشت و باید مراقب بود که در جای درست بسته شود. سمت چپ ماسک بعضی از مدلها یک سوپاپ برای خالی کردن آب در انتهای لوله وجود دارد.
6- کمربند وزنه
به منظور دستیابی به شناوری خنثی از وزنههای سربی که بسیار لازم و ضروری هستند، استفاده میکنیم. این مقصود با پوشیدن وزنههایی که در کمربند وزنه کار گذاشته شدهاند به دست میآید. کمربند همچنین باید یک سگک که آن را سریع آزاد میکند، داشته باشد. وزنههای مخصوص برای حمل به ضخامت لباس (وت سوت) تجهیزات نوع آب (آب شیرین، آب دریا) و نوع غواصی بستگی دارد.
7- تانک هوا
هوای تنفسی، مهمترین بخش برای فعالیتهای زیرآبی است، این هوا در غواصی تفریحی توسط سیلندر یا تانک هوا تامین میشود.
تانکها از آلومینیوم یا فولاد ساخته میشوند و هوای درون آن به وسیله یک شیر به خارج راه مییابد. معمولا سیلندرها در فشار ۲۲۰ اتمسفر پر میشوند. در شانه سیلندر همه مشخصات سیلندر حک شده است از جمله تاریخ ساخت، تاریخ بازدید، نوع، اسم سازنده، حداکثرفشار و شماره سریال سیلندرها در مراکز مجاز آزمایش میشوند با یک تاریخ انقضا.
آزمایش عبارت است از کنترل کردن درون و بیرون سیلندر برای زنگ زدگی و آزمایش مقاومت فشار که به کار بردن فشار بالاتر از ۵۰ درصد استفاده معمول است. قبل از استفاده از سیلندر از سالم بوده واشر اورینگ آن مطمئن شوید.
تانکها در ظرفیتهای مختلف ۸- ۱۰ – ۱۲ – ۱۵ و دوقلو عرضه میشوند. برای ایمنی بیشتر، سیلندرها را هرگز ایستاده رها نکنید.
8- رگلاتور تنظیم کننده فشار هوای تنفسی
رگلاتور وسیلهای است که غواص را قادر میسازد در زیر آب تنفس کند. این بخش از تجهیزات اجازه میدهد که هوا با فشار مناسب به غواص رسانده شود. رگلاتورها دارای دکمهای فشاری در جلو هستند که برای بیرون راندن آب از درون آن استفاده میشود.
9- گیج فشارسنج هوا
فشارسنج به وسیله یک شلنگ با فشار زیاد به مرحله اول رگلاتور متصل میشود و میزان فشار در سیلندر را نشان میدهد، به طوریکه در طول مدت غواصی میتوانید پیوسته میزان هوا را بخوانید. همچنین این قسمت به همراه عمقسنج یا قطبنما نیز عرضه میشود.
10- گیج عمقسنج
عمقسنج وسیلهای است که در طول مدت غواصی، عمق را اندازه میگیرد. عمق سنجهای دیجیتالی علاوه بر عملکرد معمولی، میتوانند دما و سرعت صعود بالاتر از ۱۸ متر بردقیقه را نشان دهند. همچنین میتوانند فاصله تا سطح را برآورد کنند و اطلاعات غواصی قبلی را در حافظهشان نگه دارند.
11- ساعت
ساعت باید ضدفشار و ضدآب باشد، میتواند دیجیتالی یا آنالوگ باشد. یک پیچ بیرونی که خلاف جهت عقربههای ساعت و به طور خودکار قفل میشود، وجود دارد که برای ثبت کردن زمان سپری شده ضروری است.
12- چاقو
این وسیله یکی از کارآمدترین اسباب در هنگام غواصی است؛ چون این وسیله موارد استفاده متعددی دارد و در مواقع بحرانی نیز کاربرد مفیدی خواهد داشت. برای مثال اگر در یک تور گرفتار شوید. این وسیله همچنین میتواند برای علامت دادن با ضربه زدن تیغه روی تانک به کار برده شود. چاقوها معمولا روی بخش داخلی ساق پا یا روی بخش فوقانی بازو گذاشته میشوند. چاقوها باید تنها در مواردی که واقعا احتیاج است مورد استفاده قرار گیرند و بعد از استفاده باید با آب شیرین شسته شده، خشک شوند و با روغن، زنگزدائی شوند.
13- راهنمای شناور نشانهدار
یکی از مهمترین لوازم ایمنی راهنمای شناور است که موقعیت غواص را در زیر آب نشان میدهد و از عبور احتمالی قایقها از بالای سر غواص که با خطرات تصادم همراه است جلوگیری مینماید در قانون بعضی از کشورها، پرچم نیز لازم و ضروری است. این پرچم یک تعریف بینالمللی دارد: «من یک غواص در آب دارم».
14- چراغ قوه غواصی
چراغ قوه میتواند تغییر رنگهایی که به وسیله عمق آب ایجاد میشود را جبران کند (عوض کند). چند نوع مختلف چراغ قوه وجود دارد از کوچکترین که حداقل فضا را اشغال میکند و داخل جیب BCD قرار میگیرد. تا آنهایی که بزرگتر و خیلی قویتر هستند. در غواصی اسکوبا چراغ قوههای بزرگتر و خیلی قویتری که زمان طولانیتری دوام میآورند مورد استفاده قرار میگیرند.
15- قطبنما
این وسیله بسیار ضروری و مفید به شما این امکان را میدهد که به هنگام غواصی جهتنمایی کنید. شما با جهتیابی دقیق میتوانید از هدر رفتن و مصرف بیش از حد هوا جلوگیری کنید و همچنین میتوانید به هنگام بازگشت بهترین و کوتاهترین مسیر را انتخاب کنید.
به اشتراک گذاری